به گزارش تیتربرتر؛ قیمت خودرو بعد از مذاکرات برجام در ۷ آذر ۱۴۰۰ توسط کارشناسان مورد پیش بینی قرار گرفت.
بازار خودرو همچنان راکد است. فعالان بازار میگویند بازار خودرو تا پیش از مذاکرات روند رکود تورمی را حفظ میکند. آیا خودرو بعد از مذاکرات ارزان میشود؟
بازار خودو از زمان روی کار آمدن دولت رئیسی راکد شد. آنچه معلوم است دولت سیزدهم قصد دارد با گفتار درمانی بازار خودرو را کنترل کند.
بررسیها نشان میدهد در این هفته بازار خودرو در آستانه مذاکرات نوسان عجیبی نداشته است. به عنوان مثال قیمت پراید ۱۱۱ در بازار با نرخ ۱۶۸ میلیون تومان ثابت مانده است. قیمت پراید ۱۳۱ با نرخ ۱۴۸ میلیون تومان تغییری نکرده است.
همچنین خودرو تیبا هاچ بک مدل ۱۴۰۰ همچنان با نرخ ۱۸۵ میلیون تومان معامله میشود. همچنین پژو ۲۰۶ تیپ دو ۲۵۸ میلیون و پژو ۲۰۶ تیپ پنج در قیمت ۳۰۲ میلیون تومان ثابت مانده است.
مذاکرات خودرو را ارزان میکند؟
سه روز بیشتر به شروع مذاکرات باقی نمانده است و برخی از فعالان بازار میگویند صفهای خرید دلار در صرافیها نشان از آینده مذاکرات دارد.
یک کارشناس بازار خودرو میگوید: تا زمانی که سیاستهای پولی اصلاح و آینده مذاکرات مشخص نشود، افزایش قیمت خودرو دور از انتظار نیست.
فربد زاوه توضیح داد: دولتمردان همچنان میخواهند بازار را همانند گذشته مدیریت کنند. این در حالی که با گفتار درمانی وضعیت صنعت خودرو اصلاح نمیشود. همین شیوه مدیریتها نه تنها خودرو را ارزان نمیکند بلکه باعث افزایش قیمتها میشود.
او ادامه داد: علی رغم تصویب طرح واردات خودرو اما این طرح ابهام دارد و اجرای آن هنوز مشخص نیست. طبق پیشبینی اقتصاددانها تا پایان سال نرخ تورم سالانه کشور بین ۴۰ تا ۴۵ درصد است و بنابراین احتمالا روند افزایشی قیمت خودرو قوت بگیرد.
زاوه با اشاره به وضعیت خودرو در روزهای قبل از انتخابات گفت: چهار ماه قبل از شروع انتخابات بازار خودرو راکد شد. قیمت خودروها در آن زمان برای مدتی ثابت ماند. در آن وقت بازار منتظر برنامههای دولت جدید بود. عملا دولت برنامه مشخصی برای این بازار ارائه نکرد و در نهایت بعد از مدتی خودرو گران شد.
این کارشناس بازار خودرو گفت: آنچه مشخص است هنوز هم دولت برای بازار خودرو برنامه جدی ندارد و بنابراین تا پایان سال نمیتوان انتظار کاهش قیمت خودرو را داشت.
قیمت خودرو در ۱۰۰ روز اول دولت رئیسی
بررسیها گویای آن است که قیمت خودرو در ۱۰۰ روز اول دولت رئیسی روند رو به رشدی داشته است.
پیشتر دنیای اقتصاد در گزارشی نوشته بود: «دولت فعلی در فعالیت بیش از ۱۰۰روزه خود، بر تنظیم بازار تمرکز داشته و در حوزه صنعت به گفتاردرمانی پرداخته است. از اینرو قیمت خودرو در بازه زمانی یادشده ۲۷درصد رشد داشته، حال آن که در ۱۰۰روزه دولت قبل قیمتها رشد سه درصدی به خود دیده بود.»
در شرایط فعلی که بازار آزاد شرایط مطلوبی ندارد، متاسفانه در زمینه قیمت گذاری خودروها در کارخانه نیز چندان موفق عمل نمیشود. قیمت گذاری خودروهای داخلی طی سالهای اخیر با بحثها و چالشهای فراوانی مواجه بوده است. از طرف دیگر افسار قیمتگذاری خودروهای خارجی نیز رها شده است و خودروسازان امید دارند تا دولت سیزدهم سرانجام مجوز آزادسازی قیمت خودرو را صادر نماید. این عوامل در کنار موضوع مهم سرنوشت برجام و تحریمها میتواند سرنوشت بازار خودرو کشورمان را به کلی تغییر دهد و دامنه نوسانی از رکورد کاهشی تا جهش و افزایش قیمتها را ظرف شش ماه آتی رقم بزند.
در ادامه با ما همراه باشید تا نگاهی داشته باشیم بر قیمت خودروهای داخلی در بازار کشورمان:
طبق اعلام رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تهران، در حالی که بازار خودرو در آرامش کامل به سر میبرد و تقاضای کاذب یا هیجانی در بازار دیده نمیشود، از روند افزایشی شدن خود دست کشیده و به سمت و سوی کاهشی شدن حرکت کرده و قیمتها در بازار امروز (شنبه) نسبت به ۱۰ روز اخیر ارزانتر قیمت گذاری شدهاند.
سعید موتمنی در گفتوگویی ضمن اعلام این خبر که خودروهای پرتیراژ کاهش قیمت را تجربه کردهاند، اظهار کرد: «بازار خودرو در حال حاضر در وضعیت کاملا آرام قرار گرفته است و قیمتها نسبت به ۱۰ روز گذشته، پایینتر آمده است؛ بطور مثال پژو پارس که تا ۳۰۰ الی ۳۰۵ میلیون تومان هم پیش رفت، امروز ۲۷۳ تا ۲۷۵ میلیون تومان معامله شده است یا سمند EF۷ بنزینی که تا چند روز گذشته در محدوده ۳۰۰ میلیون قرار داشت، امروز ۲۷۰ تا ۲۷۲ میلیون تومان قیمتگذاری شده است. همچنین در محصولات گروه سایپا نیز کاهش دو تا سه میلیون تومانی قیمتها دیده میشود.»
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تهران تاکید کرد: «همچنان مشتری در بازار کم و بازار بر مدار معاملات واقعی برقرار است. مصرفکنندگان واقعی که نیاز به خودرو دارند، خرید خود را انجام میدهند و تقاضا برای سرمایهگذاری و تقاضای کاذب در بازار دیده نمیشود.»
وی ضمن اشاره به طرح آزادسازی طرح مشروط واردات خودرو، خاطرنشان کرد: «چنانچه واردات صورت گیرد، تعادلسازی در بازار بهویژه در مورد خودروهای خارجی صورت خواهد گرفت و از قیمت خودروهای خارجی خواهد کاست اما هنوز به سبب اینکه اتفاقی نیفتاده است، تاثیری نداشته است.»
موتمنی علت اصلی ریزش قیمتها در بازار خودرو را آزادسازی سند خودروهای در رهن خودروسازان، دانسته و گفت: «برای آن دست افرادی که در طرحهای فروش خودروسازان به سبب سرمایهگذای شرکت کرده بودند، به سبب اینکه سند خودرو به مدت یکسال در رهن خودروساز باقی میماند، امکان فروش وجود نداشت. حال که امکان فک رهن زودتر از موعد خودروها فراهم شده است، این افراد فروشنده شده و خودروی خود را در بازار عرضه کردهاند. بنابراین با توجه به اینکه در حال حاضر فروشنده در بازار بیشتر از خریدار است.»
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تصریح کرد: «طبیعی است که با عرضه متناسب (حتی افزایش جزئی عرضه/ نسبی) فاصله قیمتی کارخانه تا بازار کمتر میشود. باتوجه به اینکه در حال حاضر فروش از تقاضا بیشتر شده است و خودروهای در رهن خودروسازان هم آزاد شده و برای فروش به بازار آماده است، قیمتها نسبت به ۱۰ روز گذشته کاهشی شده است.»
بررسی روند قیمتها در بازار خودرو نشان میدهد در حالی که بازار این هفته را نسبت به آخرین معاملات هفته گذشته افزایشی آغاز کرد، اما در ادامه از ثبات نسبی برخوردار شد.
بررسی معاملات بازار خودرو نشان از تثبیت قیمتها نسبت به اوایل هفته داشته و حتی در برخی از خودروها نیز روند قیمت ها کاهشی شده است.
سعید موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران در مورد وضعیت این روزهای بازار خودرو میگوید: «به دلیل فک شدن سند خودروهای رهنی از سوی ایران خودرو و سایپا و امکان فروش این محصولات میزان عرضه خودرو به بازار افزایش یافته و لذا با کاهش قیمت در روزهای اخیر مواجه بودیم.»
وی با بیان اینکه هم اکنون فقط افرادی که واقعا نیاز به خودرو دارند اقدام به خرید میکنند خاطر نشان کرد: «الان تقاضای کاذب که مبتنی بر سرمایه گذاری در زمینه خودرو باشد در بازار وجود نداشته و همین امر باعث شد تا شاهد ریزش قیمت خودروهای داخلی حتی تا ۱۰ میلیون تومان باشیم.»
وی ادامه داد: «خودرو پژو پارس TU5 که در هفته گذشته با قیمت ۳۵۰ میلیون تومان خرید و فروش میشد هم اکنون با رقم ۳۳۵ میلیون تومان هم خریدار ندارد و یا پراید ۱۳۱ که تا ۱۵۴ میلیون تومان قیمت را تجربه کرده بود الان با رقم۱۴۷ میلیون تومان ارائه می شود. همچنین در خودروهایی مانند پژو ۲۰۶ تیپ ۲ و تیپ ۵ نیز با کاهش ۵ و ۱۰ میلیونی قیمت نسبت به هفته گذشته مواجه بودیم.»
رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران در پاسخ به پرسشی در زمینه چگونگی خرید و فروش خودروهای خارجی در بازار گفت: «خودروهای خارجی ماههاست که مشتری ندارند و اگر هم معاملاتی در این حوزه انجام شود مربوط به خودروهایی تا رنج ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است.»
وی ادامه داد: «قبلا افراد زیادی این خودروها را برای سرمایه گذاری خریداری می کردند ولی الان با نبود مشتری بیشتر این افراد خود فروشنده شده اند اما مشتری در بازار وجود ندارد.»
- نویسنده : علی اکبر رضایی