سیزده بدر ۱۴۰۱ دقیقا چه روزی است؟
سیزده بدر ۱۴۰۱ دقیقا چه روزی است؟
سال 1401 فرا رسید و اینک به فکر رسیدن روز طبیعت یعنی سیزده بدر هستیم تا این روز را به خوشی بگذرانیم.

به گزارش نودادبرتر؛ سیزده روز از عید نوروز ۱۴۰۱ در حال سپری شدن است و حال و هوای امروز مختص سفر کردن است و نوید سالی جذاب و بدور از بیماری می دهد در ادامه نوداد برتر به تاریخ و آداب و سنن این روز می پردازد.

زمان سیزده بدر ۱۴۰۱

سیزده بدر ۱۴۰۱ در روز  ۱۳ فروردین سال ۱۴۰۱ و ۳۰ شعبان ۱۴۴۳ تاریخ دقیق سیزده‌ بدر می‌باشد. شنبه روز سیزده‌ بدر ۱۴۰۱ و روز طبیعت می‌باشد.

مناسبت های سیزده بدر ۱۴۰۱

همه ما از سیزده بدر خاطره داریم و از کودکی تاکنون روزهای سیزده بدر را با خوشی و سفر در کنار خانواده لذت برده ایم از مناسبت های روز سیزده بدر می توان به :

  • سبزه گره زدن

یکی از شاخص‌ترین رسم‌ها در روز سیزده‌به‌در، گره زدن سبزه است. باوری قدیمی در میان ایرانیان وجود دارد که در این روز باید به نیت خاصی سبزه‌ای را گره زد تا برآورده شود. مردم بر این باورند که با باز شدن گره سبزه‌ها به آرزوی خود دست می‌یابند و مشکلات‌شان حل می‌شود.

در میان نیت‌ها و آرزوها، گشوده شدن بخت دختران و پسران جوان یکی از مشهورترین ها به شمار می‌رود. آنها در این روز به امید یافتن همسری مناسب سبزه ها را گره می‌زنند و مرسوم است دخترها در حال گره زدن سبزه چنین زمزمه کنند: “سیزده به در، سال دگر، بچه بغل، خونه شوهر”.

  • سپردن سبزه به آب

سبزه یکی از مهم‌ترین و بارزترین نمادهای نوروز است که جایگاهی خاص در سفره هفت سین دارد. این سبزه در طول تعطیلات نوروزی زینت بخش خانه‌ها و سفره‌های مردم می‌شود و در روز آخر آن را به آب می‌سپارند و به این گونه جشن نوروز را به پایان می‌رسانند.

گفته می شود که در دربار هخامنشی، پیش از آغاز سال نو دوازده ستون برپا می‌شد و انواع حبوبات و غلات (برنج، گندم، عدس، جو، نخود، ارزن،ذرت، کنجد، ماش، کاجیله یا خشک دانه و لوبیا) را بر آنها می‌کاشتند. باور مردم بر این بود که هر کدام از گیاهان کاشته شده بر ستون‌ها بهتر به بار نشیند، در آن سال محصول بهتری از آن گیاه وجود خواهد داشت. این ستون ها تا روز سیزدهم فروردین بر جای خود می‌ماندند و سپس با شادمانی جمع آوری شده و به آب ریخته می‌شدند.

  • شوخی یا دروغ سیزده

یکی از رسوم جالب در مراسم سیزده‌به‌در گفتن دروغ سیزده است. از آنجایی که آغاز ماه آوریل در تقویم میلادی، که دروغ اول آوریل در آن گفته می‌شود، مصادف با سیزده نوروز است این رسم در میان ایرانیان نیز راه یافته است.

برای اولین بار در سال ۱۳۲۲ اسماعیل پوروالی -روزنامه نگار سرشناس ایرانی- این کار را انجام داد و روزنامه نبرد را در روز سیزدهم فروردین، با دروغ‌های ریز و درشت به چاپ رساند. این کار او موجب رواج یافتن دروغ سیزده در بین مردم شد.

  • بازی و خوشگذرانی

در میان طبیعت بسیاری از جوانان توپ به دست شده و با تقسیم شدن به دو تیم برای والیبال، فوتبال و حتی وسطی آماده می‌شوند. برخی به بازی شطرنج می‌پردازند و کوچکترها منتظر می‌شوند تا تاب شان آماده شود. دوچرخه‌سواری و بادبادک هوا کردن از دیگر سرگرمی‌های این روز است.

سیزدهمین روز از ماه فروردین  به “سیزده به در“معروف است و در تقویم ملی  کشورمان به نام روز”طبیعت” نام گذاری شده است. سیزده به در از آیین‌های نوروزی است که در آن ایرانیان از صبح زود تا شامگاه،  به دل طبیعت می‌روند و آیین های مختلفی را برای گذراندن یک روز شاد در طبیعت به جا می‌آورند.


بیشتربخوانید:


سیزده بدر ۱۴۰۱ چه غذایی بخوریم؟

سیزده بدر 1401 چه غذایی بخوریم؟

سیزده بدر ۱۴۰۱ چه غذایی بخوریم؟

  • غذایی انتخاب کنید که مورد علاقه ی همه باشد. عده ای غذای ساده، ساندویچ و… دوست دارند و عده ای غذای مفصل، کباب و… . یک دسر خوشمزه هم انتخاب خوبی برای این روز است.
  • آجیل، شیرینی، شکلات، تنقلات سالم و میوه را برای سرگرم شدن در روز فراموش نکنید. یکی از خوشمزه ترین موارد ضروری سیزده بدر تنقلات سالم است.دقت کنید که در خوردن شکلات زیاده روی نکنید. میتوانید با خواندن مقاله مضرات خوردن شکلات، متوجه بشید که خوردن به اندازه شکلات مفید و افراط در خوردن شکلات مضر است.
  • در سفرهای بیرون از شهر می توانید آب آشامیدنی، آبمیوه و نوشیدنی به میزان لازم تهیه کنید و نوش جان کنید. فقط حواستان به مصرف آب و صرفه جویی در مصرف آب باشد.

لذت بردن از سیزده بدر ۱۴۰۱

  • همراه بردنِ بازی های سرگرم کننده، شطرنج، اوتللو، منچ، دارت، دالون، بدمینتون و….  موارد مهمی برای خوشگذرانی است.
  • همراه بردن آلت موسیقی تان یا اسپیکر برای پخش موسیقی فراموش نکنید.
  • گوشی همراه یا لپ تاپ و تبلت خود را در این روز کنار بگذارید و کنار خانواده از طبیعت لذت ببرید.

موارد ایمنی و بهداشتی سیزده بدر ۱۴۰۱

  • در روز سیزده بدر بخصوص در ساعات ظهر و آفتابی سعی کنید در سایه باشید. هر سه ساعت یک بار روی صورت و گردن خود ضد آفتاب بزنید، می توانید از کلاه لبه دار و عینک آفتابی استفاده نمایید.
  • چادر زدن و اطراق در حاشیه جاده ها می تواند حادثه ساز باشد. از ورود به حریم رودخانه ها، چادر زدن، اطراق کردن در این مسیر خودداری کنید و در شرایط نامساعد جوی از شنا کردن در رودخانه ها و دریا بپرهیزید.
  • برای برپایی آتش، شاخه درختان را نشکنید و به پوشش گیاهی آسیب وارد نکنید. ته سیگار روشن، ذغال و چوب نیم سوخته را پس از اتمام با آب یا خاک کاملا خاموش کنید.
  • در این روز اکثر مردم دست و ظروفشان را در آب رودخانه می‌شویند، بنابراین احتمالِ انتقال بیماری‌ها زیاد است. اگر در پارک هستید از منبع آبی مطمئن برای آشامیدن استفاده کنید. اگر به خارج از شهر می روید، آب تمیز و کافی برای شستشو و آشامیدن با همراه داشته باشید.

بررسی کلمه سیزده بدر ۱۴۰۱

در ایران و کشورهای متأثر از فرهنگ ایرانی، روز سیزدهم فروردین ماه هر سال مردم از خانه ها بیرون می روند و از بام تا شام به گردش و شادی می گذرانند.

این روز که اصطلاحاً «سیزده بدر» نامیده می شود و یکی از مشهورترین آیین های نوروزی است هیچ سابقه مکتوبی در منابع ادبی و تاریخی قدیمی ندارد و کهن ترین اسناد مربوط به آن ظاهراً از دوره فتحعلی شاه قاجار است.

خاطرات و سفرنامه های عصر قاجار نشان می دهد که هم شاه و رجال درباری و هم عامه مردم، مراسم روز سیزدهم فروردین را به صورت رسمی و گسترده اجرا می کردند.

در باورهای باستانی ایرانیان روز «سیزدهم» تیرماه بدشگون بوده و از سوی دیگر بنا بر اقوال و احادیثی روز «سیزدهم» همه ماه های ایرانی بد و نحس است.

با این پیشینه و پشتوانه برای نحوست روز «سیزدهم»، ایرانیان دوره قاجار معتقد بودند که در روز سیزده فروردین احتمال دارد خانه هایشان ویران شود و نیز بلاهای سال جدید در این روز تقدیر و تعیین می شود.

به همین دلیل برای در امان ماندن از زیان های این روز و راندن نحسی آن، به دشت و باغ می رفتند و تفرج می کردند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۱]
  • نویسنده : مریم بالوی فیلی
  • منبع خبر : نوداد برتر