به گزارش سرویس اقتصادی نودادبرتر، برای اطلاع از پیش بینی قیمت دلار در هفته اول اسفند ۱۴۰۰ با نودادبرتر همراه باشید.
آخرین وضعیت قیمت دلار
قیمت دلار در معاملات پشت خطی شب گذشته بر مدار کاهش قرار گرفت و همین امر می تواند به بر روند قیمت سکه در بازار دیروز ۱۹ بهمن ۱۴۰۰ تاثیر بگذارد.
همیشه حساب سرمایه برای اقتصاد ایران اهمیت بالایی داشته است. چون عموما شاهد خروج سنگین سرمایه از اقتصاد ایران بودهایم.
برخی سالها این خروج سرمایه به بیش از ۲۰ میلیارد دلار نیز رسیده است.
البته نمیتوان حساب چندانی روی اعداد رسمی خروج سرمایه یا قاچاق باز کرد با کمی تخمین شاید بتوان عدد ۱۵ میلیارد دلار را در نظر گرفت.
قرار است مذاکرات دور هشتم برجام پس از یازده روز تنفس امروز سه شنبه ۱۹ بهمن ۱۴۰۰ در مقر مذاکرات وین آغاز به کار کند.
تاثیر مذاکرات برجام بر قیمت دلار
طبق گفته طرف های مذاکره کننده تاکنون طرفین توانستهاند در زمینه نگارش متن و نزدیک کردن دیدگاهها در موضوعات اصلی پیشرفت قابل توجهی به دست آوردند.
اکنون از میزان پرانتزها و موارد اختلافی کاسته شده است و در رابطه با دو موضوع “راستیآزمایی” و “تضمینها” که در دو هفته اخیر مورد بحث بوده است،
پیشرفتهای قابل ملاحظهای به دست آمده است. اما در حوزههای رفع “تحریم”ها و “اقدامات هستهای” هنوز به تصمیمات سیاسی طرف ها نیاز است.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مجامع بینالمللی واقع در وین در گفتوگو با رسانههای روسیه ادعا کرده که متن توافق آمادهست و
۵ دقیقه به پایان کار مانده. او گفته که این توافق متنی سیاسی خواهد بود برای بازگشت به برجام و یک دوره یک یا دوماهه برای آمادگی اجرای توافق در نظر است.
اولیانوف گفته که برجام به همان شکل ۲۰۱۵ با کمی تفاوتها بازگشته است.
آخرین وضعیت برجام
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا گفته است که برجام قابل احیا است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، نیز روز دوشنبه گفت در زمینه رفع تحریمها،
«بخشهایی از مطالبات ایران مورد توجه قرار نگرفته» اما مدعی شد که هیئت ایرانی با «خوشبینی، حسننیت و جدیت» به مذاکرات وین باز میگردد.
بازار ارز تهران به مقر مذاکرات وین چشم دوخته و هر خبری می تواند بر روند قیمت دلار در بازار امروز تاثیر مثبت یا منفی بگذارد.
البته عده ای معامله گران به روند قیمت دلار در بازار هرات اشاره می کردند و می گفتند دلار در بازار امروز در صورتی به افت خود ادامه می دهد که
در بازار هرات خبری از تقویت اسکناس آمریکایی نباشد. در صورتی که بازار هرات صعودی باز شود، می تواند کمی فضای بازار ارز داخلی را تحت تاثیر قرار دهد.
برخی معامله گران باور دارند که سیگنال توافق ایران با غرب به بازار جهانی نفت نیز رسیده است و بهای طلای سیاه را کمی نزولی کرده است.
همین خوشبینی به توافق است که دلار را در راستای نزولی قرار داده است.
پیش بینی قیمت دلار در هفته اول اسفند ۱۴۰۰
بر این اساس در سناریو محتمل ممکن اقتصاد کشور میتواند خروج ارز ۸۰ میلیارد دلاری را تجربه کند. لازم به ذکر است که
کاهش قیمت دلار میتواند افزایش احتمالی خروج سرمایه و همچنین افزایش واردات رسمی و قاچاق را به دنبال داشته باشد و
همین موضوع نیز میتواند با افزایش تقاضای ارز مدت زمان ثبات دلار روی ۲۰ هزار تومان را کاهش دهد.
بر این اساس سعی شده در اعداد سال ۹۶ به عنوان سال مبنا لحاظ شود؛ به دلیل سرکوب سنگین قیمت دلار تا این سال.
در بخش درآمدها میتوان روی حدود ۴۰ میلیارد دلار درآمد غیرنفتی و همچنین حدود ۴۰ میلیارد دلار درآمد نفتی حساب کرد.
اعداد کاملا به صورت تخمینی، بر اساس رویه صادرات ایران، با توجه به ارزش واحد کالای صادراتی و با لحاظ قیمت نفت ۱۰۰ دلاری در نظر گرفته شده است.
در عین حال احتمالا آزاد شدن منابع بلوکهشده نیز به درآمد ارزی کشور کمک میکند.
در محاسبه درآمد نفتی سهم شرکت ملی نفت و همچنین صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شده است.
با این شرایط باید گفت که اگر برجام احیا شود و نفت ۱۰۰ دلار بماند احتمالا از این ناحیه کسری شدیدی را در تراز پرداختها شاهد نخواهیم بود.
این موضوع میتواند بر قیمت دلار در کشور اثر قابل توجهی داشته باشد.
همانطور که اشاره شد حساب جاری و حساب سرمایه اثر قابل توجهی بر نوسان قیمت دلار در اقتصاد کشور دارد.
تاثیر کسری بودجه بر قیمت دلار
همانطور که اشاره شد در تراز پرداختها احتمالا کسری مشاهده نشود و از این بابت نیز تا حدود خوبی توازن قوا در عرضه و تقاضا را شاهد خواهیم بود.
البته کاهش شدید قیمت دلار مثلا تا ۲۰ هزار تومان میتواند با افزایش محسوس تقاضا بازگشت سریع را رقم بزند و در این خصوص نمیتوان اظهارنظر دقیقی داشت.
اما نکته اساسی دیگر کسری بودجه دولت است. لایحه بودجهای که دولت به مجلس داده نزدیک به ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان منابع و مخارج را در نظر گرفته است.
احتمالا با عنایتهای مجلس مشابه رویه هر ساله این بودجه به ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان و شاید حتی اعداد بیشتری برسد.
تاثیر تورم بر قیمت دلار
اقتصاد ایران در چند سال گذشته تورم سنگینی را تجربه کرده است و احتمالا دولتمردان حداقل آگاهی را خواهند داشت (یا همان مسیر قبلی را میروند)
که این کسری بودجه را از محلی که منجر به رشد پایه پولی و تشدید رشد نقدینگی شود تامین نکنند تا شاید اندکی از تب اقتصاد کشور کاسته شود.
با وجود ارز نفتی تمرکز تامین کسری بودجه بر فروش ارزهای نفتی به بانک مرکزی و دریافت ریال خواهد بود.
بانک مرکزی نیز احتمالا برای جلوگیری از بسط شدید پایه پولی بخش قابل توجهی از این ارز را در بازار عرضه کند.
بانک مرکزی در سال گذشته و قبل از آن به واسطه ارزهای غیرقابل دسترس در دوره تحریم (عموما منابع صندوق توسعه ملی) رشد قابل توجه دارایی خارجی را تجربه کرد که اثر خود را در افزایش پایه پولی منعکس کرد.
در چنین شرایطی بسط سنگین پایه پولی در نتیجه انباشت ارزهای نفتی در ترازنامه بانک مرکزی مانع از کاهش تورم میشود و بر این اساس احتمالا برای سرکوب تورم به اجبار عرضه ارز نفتی در بازار را باید با شدت منتظر بود.
مطالب مرتبط:
- قیمت دلار در بهمن ۱۴۰۰ کاهش می یابد؟ / تاثیر مذاکرات برجام بر نرخ ارز
- پیش بینی قیمت دلار هفته دوم اسفند ۱۴۰۰
- سرنوشت قیمت دلار تا عید ۱۴۰۱
- آینده قیمت دلار در سال ۱۴۰۱
قیمت دلار به زیر ۲۰ هزار تومان می رسد؟
اگر فرض کنیم که در بخش منابع بودجه حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان درآمدها محقق شود. سایر بخش باید از طریق واگذاری دارایی مالی (عمدتا فروش اوراق) و همچنین واگذاری دارایی سرمایهای (فروش نفت و گاز) تامین شود.
اگر تحقق ۳۰۰ هزار میلیارد تومان واگذاری دارایی مالی را نیز ممکن بدانیم در نتیجه دولت احتمالا به کسری بودجه ۶۰۰ هزار میلیارد تومان برخورد میکند که
این بخش باید از طریق نفت جبران شود. دولت با ۴۰ میلیارد دلار نفتی با لحاظ دلار ۲۰ هزار تومانی توانایی تامین ۸۰۰ هزار میلیارد تومان را دارد.
طبیعتا افت قیمت یا مقدار صادرات نفت کل محاسبات را زیر سوال میبرد. همچنین انبساط بیشتر بودجه در مجلس نیز باعث میشود دیگر نفت هم نتواند کسری را جبران کند و در نتیجه کف قیمت دلار بالاتر خواهد بود.
در شرایطی که در بخش تراز پرداختها کسری شدیدی مشاهده نمیشود و همچنین در بخش بودجه دولت به عنوان دومین رکن اثرگذار بر قیمت دلار نیز امکان تامین کسری بودجه میسر به نظر میرسد دلار ۲۰ هزار تومانی ممکن است.
طبیعتا اما و اگر برای رسیدن به این قیمت بالا است. ممکن است برخی به این موضوع اشاره کنند که شتاب رشد نقدینگی در اقتصاد بسیار بالاست
اما باید گفت با چنین سیاست انقباضی و پول نفت احتمالا باید سناریو مشابه سالهای ۹۲ تا ۹۵ را انتظار داشت. یعنی دوباره همان الگو این بار در دولت با رییس جمهوری دیگر باید انتظار داشت
ریسک دلار ۲۰ هزار تومانی
گرچه دلار ۲۰ هزار تومانی روی کاغذ و شاید برای دورهای کوتاه میسر به نظر میرسد اما نکته اساسی این است که تردید زیادی در این میان وجود دارد.
شاید مهمترین آن مجلس باشد. مجلس نیز همان الگوی سیاستگذاری اشتباه را دنبال میکند و حالا ۹ میلیارد دلار را برای تامین ارز ۴۲۰۰ اختصاص داده است
همین یک مورد کافی است که تا سناریو ۲۰ هزار تومانی بسیار کمرنگتر و حتی غیرممکن شود و شاید قیمتهای کنونی دلار کف بازار ارز باشد.
بدون برجام چنین تصمیمی از سوی مجلس میتواند دلار را دو برابر قیمت فعلی رشد دهد.
تصمیم دولت برای کاهش قیمت دلار
دولت اگر بخواهد همان مسیر گذشته را برود این قدرت را در کوتاهمدت دارد که دلار را به ۲۰ هزار تومان برساند اما این قدرت را ندارد که
دلار را در ۲۰ هزار تومان برای زمان طولانی نگه دارد. هر چه مدت زمان حفظ دلار در ۲۰ هزار تومان بیشتر باشد باید در انتظار التهاب سنگینتری در آینده بود.
همانطور که اشاره شد تا حدودی سرکوب نرخ دلار اجباری به نظر میرسد.
یعنی ساختار اقتصادی به صورت کلی معیوب بوده و ناگزیر مجبور به عرضه سنگین ارز نفتی و افت شدید دلار میشود.
حکم دلار ۲۰ هزار تومانی برای اقتصاد ایران در پایان سال ۱۴۰۱ میتواند حکم دلار ۴ هزار تومانی سال ۹۶ را داشته باشد که
در نهایت نیز وضعیت اقتصاد ایران به شرایط کنونی رساند. باید به دولت گوشزد کرد که شاید این آخرین فرصت استفاده از ارزهای نفتی است و
باید امیدوار بود که همان اشتباه دولتهای قبل را تکرار نکند ( در این خصوص گزارش با عنوان «رییسی مسیر احمدینژاد را در پیش میگیرد؟ » را مطالعه کنید).
بر این اساس به ریسکهای بالا ریسک افت محسوس قیمت نفت را نیز اضافه کنید. اگر سیکل اشتباهات دولت تکرار شود یک تلنگر مانند افت قیمت نفت برای جهش دلار کافی است.
بیشتربخوانید:
- شرایط دریافت وام ۱۲۰ میلیونی ازدواج/ میزان اقساط و نحوه ثبت نام سال ۱۴۰۱
- ثبت نام فروش ایران خودرو در ۱۹ بهمن ۱۴۰۰ + سایت و شرایط
انتهای پیام/
- نویسنده : آیدا رضایی